lördag 28 februari 2015

Flygande Jakob

Som jag tidigare skrev gjorde vi ju en trerättersmiddag i Åbo tidigare i veckan, och jag och Anna ansvarade för huvudrätten. Vi bestämde oss för att göra Flygande Jakob, vilket är en rätt som jag älskat ända sedan lågstadiet, då jag blygt gick och frågade efter receptet av våra snälla köksor.

Eftersom maten skulle vara vegetarisk nu var vi dock tvungna att ändra lite på receptet, så vi tog helt kallt bort all kyckling och ökade istället mängden svamp. Till oss köttätare strödde vi ändå på lite stekt bacon också, men vegetarianen i sällskapet verkade mer än nöjd med sin tallrik fastän hon inte fick något knaprigt bacon. Eftersom kycklingen brukar vara den dyra delen av flygande jakob uppfann vi ju härmed en betydligt billigare variant av denna utsökta rätt. Not bääd!

Vi stekte ca 700 g svamp, och hällde största delen av det i en smord ugnsform. Sen vispade vi 4 dl grädde, blandade i 1 dl chilisås och hällde på den krämiga smeten på svampen. Efter det strödde vi på den resterande svampen och lade in i ugnen i ca 20-25 min, 225 grader.
Till serveringen strödde vi ännu på lite salta nötter och knaprigt bacon åt en del av oss. Och så förstås ris och lite avokado.
 Busenkelt !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar