tisdag 4 februari 2014

Lätt som en plätt

Fortsätter på temat mat idag, men ikväll tog jag faktiskt mina kulinariska färdigheter till en ny nivå och bakade bröd. Gjorde havrerutor, vilket passar en fattig studerande suveränt; 20 bitar blev det och eftersom det i princip endast bestod av mjölk, havregryn och mjöl kan det inte kostat många euro. De blev kanske lite knappt saltade, men annors riktigt goda. Om det finns andra hurtbullar därute som känner för att baka, får ni receptet här:

Passade på att göra mej av med lite mer spenat också, så
den fick smaksätta en del av brödet.
5 dl havreflingor
6 dl mjölk
50 gram gäst
2 tsk salt
0,5 dl olja
2 msk brun farin (eftersom jag aldrig använder farin annors o därför inte kände för att köpa det, körde jag istället på socker och honung)
7 dl vetemjöl

Gör så här
1. Ljumma mjölken till ca 40 grader och häll över havregrynen. Låt svälla i 15 miunter.
2. Smula ner jästen, tillsätt farin och salt. Rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt vetemjöl och rör i 3-5 minuter med maskin, längre för hand. Låt jäsa 30 minuter.
4. Klappa ut degen med mjölad hand (degen är lös) i en långpanna.
5. Skåra 18-24 rutor. Nagga och jäs övertäckt i 30 minuter.
6. Pensla med mjölk och strö över havregryn.
7. Grädda i 225 grader i 15 minuter. Låt svalna och bryt sedan i bitar.


Det är inte bara jag som varit huslig i detta hushåll idag, utan medan jag bakade bröd stekte Soffi spenatplättar (gissa vem hon fått inspirationen av ;) ). Mitt i plättstekningen kom vi på att det vore kul att kunna svänga på plättarna i luften, så sagt och gjort hade jag plötsligt lärt mej den konsten. Det är väl nu jag borde säga att det var jäättesvårt, men faktiskt var det lättare än vad jag trodde, så jag rekommenderar starkt att ni testar det. Gör ju plättstekningen så mycket roligare.
Lätt som en plätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar